volvoforum.no Uncategorized Unngå overraskelser når du henter leiebilen

Unngå overraskelser når du henter leiebilen

Unngå overraskelser når du henter leiebilen post thumbnail image

Når du leier bil fra profesjonelle forhandlere har du en viss forventning til hva du får, men det er ikke alltid de leverer. Det kan være flere overraskelser som møter deg når du kommer for å hente bilen. For eksempel kan det være en annen bil enn du bestilte, eller hvilken stand bilen er i. Det kan være vanskelig å unngå dette, men her skal du få noen tips til hva du kan gjøre på forhånd.

Forsikring

Det er viktig å være forsikret når du skal på reise. De fleste reiseforsikringer inkluderer også leie av bil. De fleste utleieselskap inkluderer også forsikring for bilen i selve leieprisen, men denne dekker ikke nødvendigvis alt. Hvis bilen blir skadet under din leieperiode, er det du som blir stilt ansvarlig. Med en god reiseforsikring dekker denne de fleste skader, mot at du betaler en egenandel. Europeiske reiseforsikring er et eksempel på forsikring som inkluderer leie av bil.

  • Vær oppmerksom på forskjeller mellom standard og super reiseforsikring
  • Vær sikker på at bilen også er forsikret
  • I enkelte tilfeller kan det være nødvendig med ekstra forsikring

Når du har forsikring, er du dekket uansett hva som skulle skje. Når du leier bil er det ekstra viktig å undersøke hva som er inkludert. Noen dekker kun personskader, mens andre dekker det samme som din private personforsikring. Har du forsikring som dekker tap av depositum i tillegg, er du godt dekket. Er du usikker på hva din forsikring dekker, er det greit å undersøke hvilken forsikring du har. Snakk gjerne med en rådgiver dersom du er usikker.

Bestilling av bil

Før du gjennomfører bestillingen, er det lurt å gå gjennom denne, for å se at alt stemmer. Dersom du gjør dette, utelukker du sannsynligvis muligheten for å få en annen bil en du har bestilt. Ta også vare på alle dokumenter og bestillingsinformasjon, slik at forhandler ikke kan si deg i mot. Det kan hende at bilen du ønsket ikke er tilgjengelig. I dette tilfellet skal du få en som tilsvarer det du har betalt for.

  • Undersøk at all informasjon stemmer før du fullfører bestillingen
  • Les vilkår og betingelser ved leie av bil
  • Kjenn dine rettigheter

Parkering av bil

Det er også viktig å være oppmerksom på parkering og bot når du kjører bil. Dersom du skal leie bil på ferie, lønner det seg å sette seg inn i regler for både trafikk og parkering før avreise. Det er du som står ansvarlig for å betale bøter ved leie av bil. Dersom betalingen utestår, vil det som oftest kreves et ekstra gebyr fra utleier. Det samme gjelder dersom du feilparkerer bilen ved levering.

Ekstrautstyr

Du kan som oftest bestille tilleggsutstyr, samtidig som du bestiller bil til utleie. Dersom du trenger for eksempel barnesete eller GPS på reise, er dette mulig å leie i tillegg. Vær likevel oppmerksom på ulike priser for leie av dette. Det kan lønne seg å ta med en form for kartleser hjemmefra når du skal på ferie, da leie av dette ofte er dyrt hos leverandør. Undersøk også standarder for sikkerhet ved leie av barnesete i utlandet, spesielt utenfor EU og EØS.

Finn det rimeligste alternativet

Det finnes flere måter å bestille leie av bil, både i Norge og utlandet. For å finne det rimeligste alternativet lønner det seg å sammenligne ulike tilbud fra flere leverandører. Den enkleste måten å gjøre dette, er på nett. Du kan blant annet bruke forskjellige søkemotorer for reise. Disse finner de rimeligste og beste alternativene basert på dine behov, og lar deg sammenligne disse på ett og samme sted. Slik kan du også finne leverandører du kanskje ikke kjenner til.

Ved forhåndsbestilling på nett vil du også få bedre tilbud, samt et større utvalg av biler. Dersom du likevel foretrekker å reservere din bil når du har kommet fram til din destinasjon, lønner det seg nesten alltid å leie lokalt. Dersom du leier bil på flyplassen vil det forekomme ekstra avgifter, som gjør selve leien dyrere enn andre steder. Bruk heller en annen form for transport til ditt overnattingssted, og finn deretter ditt nærmeste lokale utleiekontor.

Leie av bil i utlandet

Det er enkelt å leie bil i utlandet. Ved å bruke ulike søkemotorer for reise, kan du bestille en reisepakke som inkluderer hotell, fly, og bil. På denne måten kan du ofte også få billigere priser, samt ulike rabatter for å ha bestilt et pakketilbud. Dersom du leier bil i utlandet, kan du også kjøre med denne i Norge. I dette tilfellet må du registrere bilen hos Skatteetaten. Dette gjøres elektronisk, ved hjelp av Bank-ID.

Du kan kjøre en utenlandsregistrert bil i Norge i inntil 42 dager, fordelt på 12 måneder. Du er selv ansvarlig for å ha godkjent forsikring. Denne ordningen gjelder for alle typer kjøretøy, og inkluderer campingvogn og tilhenger. Det eneste du må ha med i bilen er bekreftelsen du får av myndighetene, samt leiekontrakten. Du må gi beskjed om innførsel av bilen i landet på forhånd. Vær oppmerksom på at kun personen oppført i leiekontrakten kan melde bruk til Skatteetaten.

Henting, levering og drivstoffavtale

Les nøye gjennom leiekontrakten før du signerer. Dette er viktig for å unngå overraskelser ved henting eller levering av bilen du har leid. Du bør kjenne til dine rettigheter som leietaker, samt ha kontroll på hva som står i leiekontrakten. Slik vil du ha bedre oversikt i ulike situasjoner. Legg merke til hvor mye drivstoff bilen skal ha ved levering. Som regel kreves det at bilen leveres tilbake med like mye drivstoff som ved henting.

Gå nøye over bilen ved henting, og noter alle tidligere skader. Ta gjerne bilder, slik at du har god dokumentasjon på disse. Dette gjelder spesielt dersom du har avtale om egenandel. Alle skader skal dokumenteres på et vedlagt skjema ved henting av bilen. Dersom det følger med en avtale om begrenset kilometerstand, skal dette også nevnes tydelig i kontrakten. Oppklar også informasjon om depositum, og tilbakebetaling av dette, allerede ved henting av bilen. Dette for å unngå problemer ved levering.

Valg av bil

Det finnes ulike typer biler du kan velge mellom når du skal leie. De fleste selskap lar deg velge hvilken type bil du ønsker, men enkelte lar deg også velge modell. Planlegg reisen på forhånd, og se over dine behov før du bestiller leie av bil. Se på ulike alternativer. Ofte kan det lønne seg å gå opp en klasse, eller velge annen type drivstoff, for bedre leiepris. Dersom du bestiller i god tid, har du et større utvalg å velge mellom.

Oppsummering

Unngå overraskelser når du skal hente leiebil, ved å selv ha god kontroll på din bestilling. Kjenn dine rettigheter, og les nøye gjennom leiekontrakten før du signerer. Det er viktig å ha god forsikring når du skal reise. Undersøk dine eksisterende forsikringer, da leie av bil ofte er inkludert i denne. Reiseforsikring kan også være inkludert i for eksempel kredittkortavtaler. Ved å sammenligne ulike tilbud, kan du enklere finne det rimeligste alternativet.

Related Post